پردازنده یا CPU چیست ؟
پردازنده یا سی پی یو (به انگلیسی Central Processing Unit یا CPU) همان واحد مرکزی پردازش کننده اطلاعات یک سیستم می باشد چه کامپیوتر باشد چه گوشی یا تبلت یا به عبارتی دیگر مغز دستگاه دیجیتالی می باشد که هر عملیاتی قرار باشد اجرا شود نیاز است که حتما به سی پی یو ارسال شود و در آن جا پردازش های مختلف انجام شود و سپس پاسخ داده شود . جالب است که بدانید حتی کلیک کردن و تایپ شما نیز به واحد پردازنده جهت پردازش ارسال می شود و سپس به نمایش در می آید و مدت زمان پردازش بسته به حجم اطلاعات یا بسته های ارسالی دارد و از چند هزارم میلی ثانیه تا چندین دقایق ممکن است طول بکشد .
سرعت پردازنده ها بر حسب مگاهرتز یا گیگاهرتز سنجیده میشود مثلا در بعضی گوشی ها مقدار پردازنده را زده 2.8 مگاهرتر که هرچقدر این رقم بیشتر باشد سرعت پردازش بالاتری را شاهد خواهید بود .
حالا پردازنده چند هستهای (چند مغزی!) یعنی چه؟ یعنی چندتا از این هستههای پردازشی (Core Processors) روی سطح یک Die قرار گیرند. توجه داشته باشید که سطح یک دای معمولا چیزی حدود 150 تا 180 میلیمتر مربع است؛ یعنی به اندازه یک سکه کوچک.
از حدود سال 1384 به این سو، پردازندهها دارای دو یا تعداد بیشتری هسته پردازشی شدند. دقت داشته باشید که همیشه تعداد هستههای پردازشی زوج است، نه فرد؛ البته در معدود دفعاتی دیده شده است که شرکت سازنده یکی از پردازندههای چهارهستهای خود را خاموش کرده است و به عنوان پردازندهای سههستهای وارد بازار کرده، اما همیشه یادتان باشد که پردازندهها تعداد هستههای زوج دارند!
DualCore به پردازنده های 2 هسته ای و QuadCore به پردازنده هایی با 4 هسته ای و Octa Core به پردازنده های 8 هسته ای میگویند.
هسته های پردازشی A50 که شامل Cortex A53 و Cortex A57 می شود خوشبختانه قدرت بالایی را به شما ارائه می کنند و به لطف تکنولوژی big.LITTLE می توانند مدیریت مصرف بهتری بر روی انرژی داشته باشند . ARM تایید کرده است که چیپ های جدید مبتنی بر هسته های A50 می توانند 3 برابر قدرت بیشتری را ارائه کنند در حالی که همان توان هسته های A15 را مصرف می کنند . یا حتی می توانند با همان سرعت و قدرت هسته های A15 کار کنند و 5 برابر مصرف کمتری در انرژی داشته باشند .